Határtalanul 2023/2024


 

 

 

 

Határtalanul 2023/24

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2023-ban is írt ki pályázatot hetedikesek számára határon túli magyarlakta területekre történő kirándulások támogatására.

Nyertes pályázatunk eredményeként a felvidékre utazhattunk.

-       a támogatás összege: 3 484 000 Ft

-       a tanulmányi kirándulás ideje: 2024.04.17 – 04.19.

-       a tanulmányi kirándulás helye: Délvidék, Szerbia

-       a kiutazók létszáma: 50 diák és 5 kísérőtanár

-       pályázatunk címe: Hunyadiak nyomában a Délvidéken

 

Beszámoló

Kirándulásunk egy tanulmányi kirándulás a Hunyadiak nyomában, melynek célja volt a Délvidék természeti és kulturális értékeinek megismerése, a nemzeti együvé tartozás érzésének erősítése.

2024. április 17.

A várva várt napon kora reggel indultunk Szerbiába a Határtalanul program keretében. Tompánál keltünk át a határon, Szabadkán csatlakozott hozzánk Ervin bácsi, az idegenvezetőnk, aki rengeteg érdekességet mesélt a Vajdaságról. Első megállónk Újvidék volt, ahol az eső ellenére sétát tettünk a belvárosban. Megnéztük a városházát, a neogótikus Mária neve templomot és a szerb érsek palotáját. Újvidéket és Péterváradot a Duna választja el. Megmásztunk több, mint 200 lépcsőfokot, hogy feljussunk a „bevehetetlennek” nevezett Péterváradi erődhöz. Az óratorony megtekintése közben idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy a mutatókat fölcserélték, melynek az az oka, hogy a Dunán hajózók így jobban látták az időt, valamint a percek kevésbé fontosak a várőrség cseréje idején. Nagy sétát tettünk a várban, megcsodáltuk a pompás kilátást. Szállásunk Kishegyesen, a Kátai tanyán volt. A vacsorára kapott forró húsleves megmelengetett minket a hosszú nap után. Az étel elfogyasztását követően vetélkedőn mértük össze tudásunkat. Egyesek csak pirkadatkor tértek nyugovóra.

 

2024. április 18.

A reggeli után Belgrád felé vettük az irányt. Itt megnéztük a Száva mentén található Nándorfehérvári várat (melyet Hunyadi János védett a törökök ellen). Itt többet tudtunk meg az 1456-os eseményekről és a vár történelméről. Diáktársaink előadásában mondákat hallgattunk Hunyadi Jánosról, megemlékeztünk a várvédő hősökről, és megkoszorúztuk az 1456. júliusi 22-i magyar győzelemre állított emlékművet. Ezt követően megtekintettük a szerb ortodox Szent Száva katedrálist Belgrád központjában. A templom hatalmas méretei és keleti pompája sokakat ámulatba ejtett közülünk. Ezek után Zimonyba, Hunyadi János halálának helyszínére vitt utunk, ahol megnéztük a Milleniumi emlékművet, a Hunyadi-tornyot, és felmentünk a kilátóba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra. Hunyadi János tiszteletére itt is elhelyeztük emlékező koszorúnkat, és két társunk elszavalta Arany János: Hunyadi csillaga című versét. Majd egy kétórás visszaút után megérkeztünk a szállásunkra, ahol a Török méhészet képviselője, Török Erzsébet ismertetőjét hallgattuk meg a méhtartás és a méhészet alapjairól. Mézeket kóstolhattunk különböző ízekben, aki szeretett volna, akár vásárolhatott is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024. április 19.

Reggel összepakoltuk a csomagjainkat, megreggeliztünk, és útnak indultunk. Az első úticélunk a híres zobnaticai ménesbirtok volt, ahol először a múzeumot nézhettük meg, és megismerkedhettünk a hely történetével. Utána több körben lehetőség nyílt lovaskocsizásra is. Aki éppen nem a fogaton ült, a kocsizás ideje alatt megsimogathatta a karámban lévő többi lovat. A következő állomás a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola volt, ahol az ajándékok átadása után a lányok röplabdamérkőzésen, a fiúk fociban mérhették össze a tudásukat. Bár röplabdában nem nyertünk, jó érzés volt a közös játék. A sportolás után a csapat egy része Gödöllőt mutatta be az ottani 7. évfolyamnak. Csoportunk másik része egy matekversenyen vett részt. A feladatok ismerősek voltak, a verseny attól várt emlékezetessé, hogy vegyes csapatokat alkottunk a csantavéri gyerekekkel. Az iskola látogatása után elmentünk a helyi katolikus templomba. Habár az épület egy kis faluban van, meglepően nagy és szép. Ötletes volt az, ahogy a különböző színű ablakokon át világít a templom belsejébe a fény, ezzel is csodás hangulatot adva a helynek. Miután meghallgattuk a templom építésének történetét, tanáraink meglepték az egész csapatot egy pizzázással. Ebéd után Gödöllő felé vettük az irányt.