Határtalanul 2022/2023


 

 

 

 

Határtalanul 2022/23

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2022-ben is írt ki pályázatot hetedikesek számára határon túli magyarlakta területekre történő kirándulások támogatására.

Nyertes pályázatunk eredményeként a felvidékre utazhattunk.

-       a támogatás összege: 4 060 700 Ft

-       a tanulmányi kirándulás ideje: 2023.04.11 – 04.14.

-       a tanulmányi kirándulás helye: Felvidék, Szlovákia

-       a kiutazók létszáma: 50 diák és 5 kísérőtanár

-       pályázatunk címe: II. Rákóczi Ferenc emlékei a felvidéken

 

Beszámoló

 

2023. április 11.

 

Utazásunk során II. Rákóczi Ferenchez és a szabadságharchoz kapcsolódó emléket látogattunk meg a Felvidék számos kulturális és természeti értékének megismerése mellett.

Először Borsiban megtekintettük II. Rákóczi Ferenc szülőházát. Nagy élményt jelentett a nagyon szépen felújított épület és a benne található interaktív kiállítás. A fejedelemre szobrának megkoszorúzásával és Rákóczi-mondák olvasásával emlékeztünk.

 

Ezt követően Tőketerebesre utaztunk. Itt megnéztük az Andrássy-család kastélyát és mauzóleumát. Az Osztrák-Magyar Monarchia első magyar miniszterelnöke, későbbi külügyminisztere, Andrássy Gyula élt itt. A később épült kastély hatalmas parkjában állt hajdan a paricsi vár, amelyet az osztrákok a munkácsi vár ostromával egy időben romboltak le. A szállásunk Szádalmáson volt.

 

2023. április 12.

 

Ezt a napot várta mindenki talán a legjobban! Egész napos túrát tettünk a Magas-Tátrában. Először Ótátrafüreden megnéztük a Monarchia korabeli épületeket, majd siklóval felmentünk a Tarajka turistaközponthoz. Itt hó fogadott minket. Megnéztük a jégkatedrálist, és a hóból készült betlehemet is. Majd felkerestük a Tarpataki-vízeséseket. A túra során csúszkáltunk, hógolyóztunk, élveztük a telet! Ezután a Csorba-tóhoz utaztunk, sétáltunk a részben még befagyott ó partján. Este a szállásunkon felelevenítettük II. Rákóczi Ferencről és a szabadságharcról való ismereteinket.

 

2023. április 13.

 

Ezen a napon először Eperjesre utaztunk. A városban tett séta során megnéztük a gyönyörű épületeket, szobrokat. Közülük kettőnél időztünk hosszabban: a Rákóczi-háznál és a Szent Miklós székesegyháznál. A tanulók kiselőadásai alapján felelevenítettük, mit tudunk a gótikus és a reneszánsz építészetről. A Rákóczi-házat még II. Rákóczi Ferenc dédapja, I. Rákóczi György építtette, a fejedelmet 1701-ben itt tartották fogva, mielőtt Bécsújhelyre vitték volna. Eperjes városának a szabadságharcban is fontos szerepe volt.

 

 

A Szent Miklós székesegyház esetében nagyon jól megfigyelhettük, hogy a különböző felújítások, átépítések során hogyan kerültek egymás mellé a különböző építészeti stílusok.

Ezután Kassára utaztunk. Itt megnéztük a Rodostó házat, amely Rákóczi rodostói otthonának pontos mása. A ház udvarán Petőfi Sándor Rákóczi című versét mondták el tanulóink. Az épületben található kiállítás megtekintése után a Szent Erzsébet székesegyházat látogattuk meg. A gyönyörű gótikus épületben helyezték el 1906-ban II. Rákóczi Ferenc és édesanyja, Zrínyi Ilona hamvait. A fejedelemre koszorúzással emlékeztünk. A belvárosi séta során megnéztük a város legrégebbi épületét, az Orbán-tornyot, valamint Márai Sándor szülőházát. Este a szállásunkon vetélkedőt rendeztünk a három nap alatt látottakból.

 

 

2023. április 14.

 

Kirándulásunk utolsó napján először Sajógömörre utaztunk, ahol találkoztunk a helyi magyar nyelvű alapiskola tanulóival. Kölcsönösen bemutattuk egymásnak településeinket, iskoláinkat. Ezután a beszélgetés során ismereteket szerezhettek a gyerekek egymás életéről, iskolai feladataikról. Végül megtekintettük Sajógömör nevezetességeit.

 

Következő megállóhelyünk Rimaszombat volt, ahol megnéztük Petőfi Sándor és Tompa Mihály szobrát. Az utóbbinál mécsest gyújtottunk annak emlékére, hogy a költő itt született. Sétát tettünk a belvárosban.

 

Utolsó látnivalónk a Füleki vár volt. Érdekes volt a felújított várban elhelyezett kiállítás. Sajnos, eleredt az eső, így a várfalon való sétánkat a tervezettnél hamarabb be kellett fejeznünk.

 

 

Tartalmas négy napot töltöttünk a Felvidéken

Rákóczi fejedelem nyomában. A látottakról itthon témanapot

tartottunk az iskolában.

 

Köszönjük a támogatást!

 

 

 

 

 

Határtalanul 2022/2023

Határtalanul 2021/2022

Határtalanul 2019/2020

Határtalanul 2018/2019

Határtalanul 2017/2018