Határtalanul 2021/2022

 

 

 

 

 

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2021-ben is írt ki pályázatot hetedikesek számára határon túli magyarlakta területekre történő kirándulások támogatására.

Nyertes pályázatunk eredményeként Székelyfölre utazhattunk.

- a támogatás összege: 4 297 350 Ft
- a tanulmányi kirándulás ideje: 2022. május 2-5.
- a tanulmányi kirándulás helye: Székelyföld, Románia
- a kiutazók létszáma: 50 diák és 5 kísérőtanár
- pályázatunk címe: A Bolyaiak nyomában

 

Beszámoló

 

Kirándulásunk egy székelyföldi tanulmányi kirándulás a Bolyaiak nyomában, melynek célja volt Székelyföld természeti és kulturális értékeinek megismerése, a nemzeti együvétartozás érzésének erősítése.

 

2022. május 2.

Utunk első állomása a Szent László által alapított Nagyvárad volt. Itt elsőként a klasszicista és barokk jegyeket magán viselő római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházat csodáltuk meg, majd egy rövid sétát tettünk a püspöki palota udvarán, ahol Szent László szobra áll.

Ezt követően a nagyváradi várba mentünk, melynek korszerűsítési munkáit hajdan Bolyai János irányította. A vár után a belvárosba vitt az utunk, ahol gyönyörű szecessziós épületeket tekintettünk meg, köztük a szépen felújított Fekete Sas Palotát. Elsétáltunk a kávéház előtt, mely Ady Endre törzshelye volt, és csoportunk tagjai helyet foglalhattak Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázoló szoborcsoport tagjai között. A Körös-parton sétálva értünk vissza buszunkhoz, hogy folytathassuk utunkat.

 

A következő megállónk Partium és Erdély határát jelentő Királyhágó volt, ahol megcsodáltuk a gyönyörű tájat. A buszból figyelhettük meg a csucsai Boncza-kastélyt, ahol Csinszka és Ady Endre töltött néhány évet, majd Bánffyhunyad cifra roma palotáira csodálkozhattunk rá.

Ezután hosszabb időt töltöttünk Kolozsváron, ahol Mátyás király és Bolyai János szülőházát néztük meg, majd a gótikus stílusú Szent Mihály templomot, és a templom előtt álló Mátyás szoborcsoportot, mely Fadrusz János leghíresebb alkotása. Rövid séta után a Babes-Bolyai Egyetemhez értünk, ahol az egyetem belső udvarán a névadók szobrait néztük meg.

 

Innen a Házsongárdi temetőbe vitt utunk, ahol megkoszorúztuk Dsida Jenő, Brassai Sámuel és Koós Károly sírját.

Az estét a Kolozsvár környékén lévő Magyarfenesen töltöttük.

 

2022. május 3.

Második napunkon a Tordai-hasadékhoz vitt elősként az utunk, ahol csodás időben izgalmas túrát tettünk a hasadékon át, a Hesdát patak völgyében, néha függőhidakon átkelve.

Miután a túrát sikerült majdnem száraz bőrrel megúsznunk, meglátogattuk a Tordai Sóbányát is. Itt beszélgethettünk a bánya visszhangjával, valamint cseppköveket és a bányatavat csodálhattuk meg. A csoport néhány tagja tériszonyát leküzdve hősiesen vette az akadályokat!

 

A sóbánya után Marosvásárhely felé vettük az irányt. A Teleki-Bolyai könyvtárat néztük meg, mely Erdély első közkönyvtára volt. Sok értékes könyvritkaságot, különleges nyomatot mutatott itt nekünk a könyvtár idegenvezetője. A könyvtárhoz tartozik egy Bolyai múzeum is, ahol Bolyai Farkas és Bolyai János munkásságához kapcsolódó írásos emlékek hagyatékát, illetve az egykori Bolyai-házból származó emlékeket néztünk meg. A program zárásaként a református temetőben mécsest gyújtottunk és koszorút helyeztünk el a két Bolyai síremlékénél. Ezt követően a Kultúrpalotát csodáltuk meg, melynek gödöllői vonatkozásait is megemlítettük.

 

2022. május 4.

A harmadik napon meglátogattuk a Székelyszentléleki Általános Iskolát, ahol a 7-es diákokkal találkoztunk, átadtuk a gyerekeknek és az iskolának vitt ajándékokat, megnézték a hajósosok bemutatkozó kisfilmjét, ők énekeltek nekünk egy székely népdalt, majd a két csapat közös daltanulásba fogott. Versenyeztek is a gyerekek: a Bolyaiak érdeklődéséhez igazítva egy matematikai szabadulószobás vetélkedőn vett részt mindkét csoport néhány tanulója. A helyiek voltak az ügyesebbek, ők kerültek ki elsőként a szabadulószobából. Míg páran versenyeztek, addig a többiek az iskolaudvaron közös játékkal, focival és kosárlabdázással ütötték el az időt. Nagyon jól éreztük magunkat Székelyszentléleken, a búcsúzáskor hívtuk őket, hogy látogassanak meg ők is bennünket Gödöllőn.

Farkaslakára folytattuk utunkat, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, majd Korondon egy kihalófélben lévő népi mesterséggel, a taplászattal ismerkedtünk meg.

Szakadó esőben érkeztünk Szovátára, ahol a Medve-tavat jártuk körbe, mely Európa egyetlen heliotermikus tava.

 

2022. május 5.

Utolsó napon Bólya felé vettük az irányt, a Bolyaiak ősei által alapított uradalmi központba, Bolyai Farkas szülőfalujába.

Ezt követően Dévára utaztunk. Utunk közben felelevenítettük Kőmíves Kelemen balladáját, majd odaérve megmásztuk a dévai várat, és bejártuk területét.

 

Nagyon gazdag programban volt részünk, és csodás élményekkel gazdagodtunk.

Köszönjük a támogatást!

 

Határtalanul 2021/2022

Határtalanul 2019/2020

Határtalanul 2018/2019

Határtalanul 2017/2018